Mellékcsakrák IV.

2019.08.29

SZEMCSAKRÁK

Mindkét szemen egy-egy csakra van, melyek a látással és a meglátásokkal kapcsolatosak: a bal szemen lévő a múlttal, a jobb szemen lévő pedig a jelennel összefüggő meglátásokkal kapcsolatos. A jógában, a Harmadik szemhez tartozó gyakorlatok kiegyensúlyozzák.

Gyakorlat:

  • Ülj kényelmesen, hunyd le a szemed és lélegezz nyugodtan
  • Dörzsöld össze a tenyereid és a tenyér részt tedd finoman a szemedre, pihentesd alatta csukott szemeid. Annyiszor ismételd ahányszor jól esik. Majd tedd a térdedre a kezeid
  • Most képzeld el, hgy indigókék fényben fürdik mindkét szemed, ami tisztánlátást és gyógyulást hoz. Nyisd ki a szemed, mikor úgy érzed.


SZÓMA CSAKRA

A szóma jelentése nektár vagy Hold. Ez a csakra a homlok közepén a harmadik szem csakra fölött helyezkedik el. Ez a tápláló nektár állandóan szivárog az agy két féltekéje közötti üregből, és lefelé folyik a harmadik csakra felé, ahol a Nap tüze elégeti. A khecsari mudrá végéze elállítja a nektárcseppek lefolyását, megállítja az öregedés folyamatát.

Gyakorlat:

  • Ülj kényelmesen és hunyd le a szemed
  • Emeld a nyelvedet felfelé úgy, hogy a hegye a szájpadlásodat érintse. Lélegezz nyugodtan. Ez a khécsarí mudrá vagyis a nyelvzár.

HÁTSÓ GARAT CSAKRA

Mivel ez a csakra a torok csakra hátrafelé sugárzó része, a feladatai is hasonlóak. Amikor kezd megnyílni, időnként kellemetlen érzést, akár fájdalmat is okozhat.

Gyakorlat:

  • Ülj kényelmesen, keresztbe tett lábakkal, szívd be a levegőt, majd hajtsd le a fejedet addig, amíg az állad a mellkasodhoz nem simul - ezzel létrehozod az állzárat. Néhány másodpercig tartsd benn a levegőt, majd fújd ki. Mielőtt levegőt vennél, emeld fel a fejed, oldd a zárat.

LALANA ÉS BINDU VISHARGHA CSAKRÁK

A lalana csakra az orrnyílásnál helyezkedik el, közvetlenül a torok fölött. A bindu visharga az agy felső részén található, a fej hátsó része felé (ahol a hindu szerzetesek hajtincs van). Ez a két csakra háromszög alakban kapcsolódik össze a a torokcsakrával. A korona csakrából lecsepegő nektár is a bindu visharghában gyűlik össze, ezután innen csorog le a torokcsakrába. Ha a torokcsakra felébredt, a cseppek megtisztulnak, és képesek megfiatalítani az egész testet, és rendkívüli mértékben segítok az embert a test anyagcseréjének szabályozásában. Ismeretes, hogy a jógik ezeket az erőket használják arra, hogy életben maradjanak a 40 napon át tartó élve eltemetésük alatt.

Gyakorlat: 

  • Ülj kényelmes meditációs testtartásban, és képzeld el, ahogy egy aranyszínű fény összeköti a torokcsakrát, a lalalnát és a bindu visharghát. Ez megtisztítja a fejet, ha fáradt vagy, illetve felfrissíti az arc- és homloküreget. Egyenletes légzés közben képzeld el a három pont közötti áramlást.


ALTA MAJOR CSAKRA

A fej hátsó részén, a nyúltagynál található, bíbor színt sugároz. Ez a csakra irányítja a nyaki mirigyeket a nyak mindkét oldalán, melyek a légzést, és ezáltal a testbe jutó oxigénmennyiséget szabályozzák.

Gyakorlat:

  • Feküdj kényelmesen egy szőnyegre, hunyd le a szemed és lazítsd el a tested.
  • Óvatosan forgasd a fejedet egyik oldalról a másikra, közben képzelj el egy erős bíbor fényt ott, ahol a fejed a szőnyeghez ér.
  • Addig végezd ameddig jólesik.


Bármelyik technikát végzed, saját felelősségre tedd, figyelve tested jelzését!

Ezzel az általam ismert mellékcsakrák ismertetésének végéhez értünk.


Jó gyakorlást, megtapasztalást!


Korábbi írások:

Mellékcsakrák I.

Mellékcsakrák II.

Mellékcsakrák III.


Forrás: Mary Horsley: Csakra gyakorlatok