Mellékcsakrák

2019.08.02

A hét fő (vagy egyes nézetek szerint nyolc) csakra napjainkban már sok embernek ismerős.

Viszont a mellékcsakráról nagyon kevés szó esik.

Ezek egészséges működése is fontos a spirituális fejlődés és a gyógyulás szempontjából. Janet Swan, a bristoli Rákbetegsegítő Központ egyik gyógyítója mielőtt nekilát a gyógyításnak, a mellékcsakrákkal foglalkozik először,  hogy felszabaduljon itt az energia és jól áramoljon. Véleménye szerint ez az előfeltétele annak, hogy a hét fő csakra reagáljon.

Minden akupunktúrás pont egy minicsakrát jelent. 14 fő meridiánon 327 ilyen pont van. 

A mellékcsakrák aktiválása rendkívül jótékony hatású.

A "könnyebben" emészthetőekkel kezdem. 

A FÖLDCSILLAG CSAKRA

A láb alatt körülbelül 23 cm-rel elhelyezkedő, gyökércsakrával és a koronacsakrával egy vonalban lévő földcsillag nyújt alapot számunkra, összeköt bennünket a föld mágneses rácsával és koncentrálja az energiákat. A felsőbb spirituális energiák szükségessé teszik, hogy ez a csakra egy állandó horgonyzást biztosítson. Mondhatjuk: amint fent, úgy lent.

LÁBFEJCSAKRÁK

A gyógyítok ennek a csakrának az energiáját a lábfejen és a lábboltozaton érzékelik. Itt helyezkedik el a gyomormeridián kiindulópontja. A föld elemhez tartozó meridiánok ( gyomor, lép-hasnyálmirigy) alapoznak meg bennünket, és gyakran nyugtalannak érezzük magunkat, ha ezek a meridiánok elzáródtak vagy gyengék. Közvetlenül a lábboltozat alatt, a talpon helyezkedik el a vesemeridián első pontja, ahol az energia bőségesen áradva bugyog fel, hogy felfrissítsen benünket.

Ha az energia ezen a ponton elzáródott, az megakadályozhatja, hogy az ember a teljes képességeit megélje. Bizonytalannak érezheti magát, mintha az univerzum nem támogatná. A láb csakráira az egészségügyi kezelések (pl., kemoterápia, sugárkezelés) nagyon erős hatással vannak. A levegős asztrológiai jegyeknél (Ikrek, Vízöntő, Mérleg) ezek gyakran gyenge területek. A Halak jegyűeknek szintén jót tesz az alapozás.

TÉRDCSAKRÁK

Azok az emberek, akiknél elzáródott az energia térdcsakrában ellenállhatnak a következő lépés megtételével kapcsolatban. Ez fizikailag megnyilvánulhat úgy, mint dagadt térd, fájdalom, kattogó, gyenge vagy merev térd. A térdkalács alatt és a térdhajlatban is fontos akupunktúrás pontok találhatók, mely gátat szab a félelmeknek illetve fokozza a bátorságot.

Kiegyensúlyozása:

  • állj az egyik lábadra és a másik lábaddal rúgj ki, majd rázogasd a térded, hogy ellazítsd
  • hajlítsd kicsit be a térded és kezeiddel élénken dörzsöld át elöl és hátul
  • térdkörzés összezárt lábakkal

CSÍPŐCSAKRÁK

Az epehólyagmeridián a csípőn keresztül fut, a dühvel és a döntéshozással áll kapcsolatban. Ha kezelés alatt a páciens kirúg a lábával, arra utalhat, hogy valamikor fizikai vagy érzelmi erőszakot követtek el ellene. Ha valaki elfojtja a dühét vagy nehezen dönt, csípőproblémákkal küzdhet, például isiász és mentális vagy fizikai merevséget mutathatnak.

Kiegyensúlyozása:

  • lengesd a lábadat előre-hátra
  • emeld a lábadat oldalra
  • csípőkörzés

LÉLEKCSILLAG CSAKRA

Egyes nézetek szerint ezt hívják nyolcadik csakrának ( más nézetek szerint máshol helyezkedik el a nyolcadik csakra ). A lélekcsillag csakra a koronacsakrával egy vonalban helyezkedik el, de fölötte lebeg. Teljesen nyitott állapotban az univerzum felsőbb energiáival és a lélekkel köti össze az embert. Ezen a csakrán keresztül sok gyógyítás és útmutatás érkezhet a lélekbe és a testbe.


Bármelyik technikát végzed, saját felelősségre tedd, figyelve tested jelzését! 


Hamarosan folytatom.

Forrás: Mary Horsley: Csakra gyakorlatok