Jóga, avagy az én jóga órám

2011-ben szereztem meg a Kaya Kalp jóga oktatói képesítésemet.

A Kaya Kalp jóga abban tér el más irányzatoktól, hogy az ősi védikus tudásrendszer mellett más rendszerek tudásanyagait egy komplex módon tartalmazza. Például a Hatha jóga testtartásai (ászanái) erősen, rugalmasan tartják a testet - felkészítve a gyakorlót a légzőgyakorlatokra (pránajáma ) és meditációra; az étkezési tanácsok (ájurvéda) , masszázs és tisztítótechnikák (krija) hozzájárulnak a gyakorló egészségének fenntartásához, javításához; tantrikus technikái energetizálják a testet, lelket, szellemet.

Azóta eltelt pár egyéni és csoportos jóga óra is, és mióta már csak egyéni jóga órákat tartok ráébredtem, hogy ez más annál, mint egy egyszerű jóga. Mert igaz a Kaya Kalp jóga is több, mint más elkülönült jógairányzat ( Hatha jóga - az ászanákra (fizikai gyakorlatok), Rádzsa jóga - a meditációra, Kundalini jóga - az energia felemelésével, Tantra jóga - a rituálékra fekteti a hangsúlyt,kiválva az egységes egészből), de célom, hogy mindenki önmagán segítve testi-lelki-szellemi harmóniára tegyen szert. Ekkor belső énünkkel kapcsolódva, intuíciós képességünket fejlesztve tényleg Önmaga mestere lehet mindenki. Én csak egy irányt mutatok, hogy ha otthon is szánsz időt magadra nem kell senkihez sem fordulnod, mert a legjobb mestered ad neked segítséget, saját magad, a Saját Belső MAGod.

Számomra a legfontosabb a légzés, és a gerinc állapota, majd jöhetnek az egyéb 'problémák' megoldása. A problémának megfelelő gyakorlatsor összeállítása, akár étkezés, gondolatbeli hozzáállás feltérképezésével. 

saját hangunk vagy a hangtálak segítségével behangoljuk testünket. Megérezhetjük szerveink mely' rezgésekre hogyan reagálnak. Hangunkkal, gondolatainkkal teremteni tudunk és ehhez kapsz itt lehetőséget, hogy megtapasztalhasd, majd saját életedben alkalmazhasd.

Gyere, próbáld ki és tapasztald meg milyen hatást tudsz elérni saját magad is MAGADON!

Szeretettel látlak! 

Sprok Andrea

Bejelentkezés, érdeklődés: 06 70 978 0022 vagy az info@rezgesek.hu 

Nagyon szeretek Andreához járni mert mindig megnyugszom nála.legbensőbb titkaimat is el tudom mondani neki mert tudom hogy tud nekem véleményt ,tanácsot adni. Szeretem a gyakorlatokat, a hangtálakat , felfrissülök és szebbnek látom az életet ,ezért járok én már több éve hozzá.

" Azért szeretek ide járni jógázni, mert nagy bizalmam van az oktatóhoz. Amikor megismerkedtünk az első órán kikérdezett minden betegségemről, (mivel már nem vagyok fiatal) s hová járok azon kívül, hogy hozzá járok. A betegségem után nézett, a ahová járok oda is elment megnézni, hogy az milyen. Óra előtt megkérdezi van-e valami problémám s ahhoz igazítja az óra anyagát. Másik szempont, hogy megtanított elengedni a régi és mostani lelki problémáimat és azóta nagyon jól érzem magam. Remélem még sokáig lesz módomban, hogy járjak. " J.A.


HA bővebben olvasnál általában a Kaya Kalp jógáról, íme:

Kaya= test, Kalp= megfiatalítás

A legtöbb ember arra vágyik, hogy harmóniában éljen önmagával és a környezetével.

Napjainkban az egyre több elvárás miatt, az embereket testi, lelki feszültségek, stressz, idegesség, alvászavar kínozza.

A Kaya Kalp Jóga elméletében 3 tényező segíti testünk fiatalítását:

1. Helyes testtartás

2. A méreganyagok eltávolítása a szervezetből

3. Stressz mentesítés

A helyes testtartás elsajátítása és megtartása az ászanák rendszeres gyakorlásával lehetővé válik.

A méreganyagok ájurvédikus technikákkal eltávolíthatók a testből, pl. Jala Neti (sós vizes orrtisztítás) és nyelvtisztítás rendszeres alkalmazásával, ájurvédikus étrend kialakításával, stb.

A minket érő stressztől relaxációs, meditációs technikákkal tudunk hatékonyan megszabadulni, pl. jóga nidra, rudraksh meditáció, OM csakra meditáció, stb.

Az óra menete: Az első alkalommal egy beszélgetéssel mérem fel ki-mit szeretne. Milyen problémája van, mire szeretne megoldást. Majd mozgással megnézzük, mit tud, mit enged, mitbír a test. És innentől már bármi lehet az órákon. Mind attól függ, TE mennyire engeded, hogy egy változás elinduljon.

A Kaya Kalp Jóga részei:

  1. Jógagyakorlatok, légzéstechnikák: Az ászanák (testtartások) segítenek testünk rugalmasságának megőrzésében, egészségünk megtartásában, betegségekből balókigyógyulásban, lelki egyensúlyunk megteremtésében, a testünk felett való uralom megszerzésében és energiáink harmonizálásában. A pranayama, az életenergiák légzésgyakorlatok általi uralása, irányítása is segítségünkre van mindezek eléréséhez. Ez a légzés kontrollálását, a helyes légzéstechnika kialakítását jelenti és lehetőséget ad meditatív állapot eléréséhez. A meditáció az egyik leghatékonyabb relaxációs technika, mely mély ellazulást eredményez, feltölt, és fokozza a szellemi energiát.

A Kaya Kalp Jóga úgy tartja, hogy ahol gondolatban vagyunk, oda áramlik a prána a testben, ezért az elme összpontosítása nagyon fontos a gyakorlatok során. Ezért bontjuk a gyakorlatokat két részre:

1. Fizikai rész - a testtel dolgozunk

2. Spirituális rész - elmével dolgozunk, megfigyeljük, hogyan áramlik az energia a testünkben, figyelünk a légzésre, a testünkben zajló finom folyamatokra. A légzés segítségével egy ponton tartjuk az elmét.

A Kaya Kalp Jóga alapelvei:

  • rendszeresség,
  • mértékletesség,
  • célok túlzott erőfeszítés nélküli elérése,
  • összefüggések értelmezése intuíció segítségével.

A jóga valódi hatása csak a mindennapi rendszeres gyakorlás révén érhető el.

Minden nap igyekezzünk időt szakítani arra, amikor elvonultan, csak magunkkal foglalkozhatunk.