Mellékcsakrák II.

2019.08.05

Az élethez szükséges energiát nem csak az elfogyasztott ételből, italból nyerjük, hanem a csakráink segítségével a környezetünkből is. Ha a csakráink nem megfelelően működnek, akkor az energiafelvétel sem lehet megfelelő. 

A mellékcsakrák egészséges működése alapfeltétele, hogy a fő csakrák megfelelően tudjanak működni. Fontos, hogy felszabaduljanak itt az energiák és jól áramoljanak.

Ha esetleg szeretnéd a jóga gyakorlásodat kiegészíteni ezekkel a 'gyakorlatokkal' próbáld ki, milyen ha előtte elvégzed a Földcsillag csakra és a Lélekcsillag csakra gyakorlatokat. Ezzel csatlakozol lenthez és fenthez

FÖLDCSILLAG CSAKRA

A láb alatt körülbelül 23 cm-rel elhelyezkedő, gyökércsakrával és a koronacsakrával egy vonalban lévő földcsillag nyújt alapot számunkra, összeköt bennünket a föld mágneses rácsával és koncentrálja az energiákat. A felsőbb spirituális energiák szükségessé teszik, hogy ez a csakra egy állandó horgonyzást biztosítson. Mondhatjuk: amint fent, úgy lent.

Gyakorlat:

 • állj csípőszélességű terpeszbe, csukd be a szemed
 • vizualizáld a földcsillagot magad alatt, ahogy összeköt a bolygóval téged

LÉLEKCSILLAG CSAKRA

Egyes nézetek szerint ezt hívják nyolcadik csakrának (más nézetek szerint máshol helyezkedik el). A lélekcsillag csakra a koronacsakrával egy vonalban helyezkedik el, de fölötte lebeg. Teljesen nyitott állapotban az univerzum felsőbb energiáival és a lélekkel köti össze az embert. Ezen a csakrán keresztül sok gyógyítás és útmutatás érkezhet a lélekbe és a testbe.

Gyakorlat:

 • állj kényelmes terpeszben, kitárt karokkal, előrenéző tenyérrel
 • hunyd be a szemed, és képzelj el egy csillagot körülbelül egy méterrel a fejed fölött, mely összeköt téged az univerzummal


TENYÉRCSAKRÁK

Mindkét tenyér közepén van egy csakra, mely a keringés- és szexmeridián (szívburokmeridián) egy pontjával áll kapcsolatban. A pont a Laokung (kimerültség palotája) nevet viseli. Egy tűzmeridián tüzes pontjaként felfrissíti a kimerült lelket, mely nem képes semmi örömöt érezni (az öröm a tűz elem uralma alatt áll). Ez a pont szabályozza a csít, felszabadítja a felesleges forróságot, és élénkíti a passzív szexuális életet.

Gyakorlat:

 • élénken dörzsöld össze a tenyereid
 • tarsd magad előtt körülbelül 80 cm távolságra egymástól, hunyd le a szemed
 • közelítsd a két kezed egymás felé, állj meg mikor kicsi ellenállást érzel


VÁLLCSAKRÁK

A váll csakrái erősen összefüggnek a fém elemmel, valamint a gyászhoz, a megbánáshoz és a múlthoz való ragaszkodással. A görnyedt vagy feszes vállú, rossz testtartás elzáródást jelezhet ezekben a csakrákban. A csakrával kapcsolatban álló meridiánok (vastagbél-, tüdőmeridián) a vállon mennek keresztül. A bal oldali csakra inkább karmikus kérdésekkel és a múlttal függ össze, a jobb oldali pedig a jelennel. Gyakran van egyensúlytalanság a kettő között, amikor az egyik csakra jobban működik, mint a másik, ilyenkor csak az egyik oldalon hoz létre tüneteket. Időnként, amikor a jobb vállban helyreáll az energiaáramlás, új ötletek születnek és lelkesedés tölti el a pácienst.

Kiegyensúlyozása:

 • veregesd meg párszor a válladat, nyakad oldalsó részét
 • forgasd meg párszor a válladat előre-hátra
 • végezz karkörzést előre-hátra


A CSECSEMŐK KAPUJA CSAKRA

Alhas

Vannak akupunktúrás pontok a vesemeridiánon, a test felszínéhez közel, azon a területen, ahol a női testben a petefészkek helyezkednek el. Ezek stimulálása időnként segíthet abban, hogy a meddőnek vélt nők megfoganjanak, és javíthatja a herék működését a férfiaknál. Segít kiegyensúlyozni a kettes csakrát.

Gyakorlat:

 • feküdj le hanyatt fekvésbe, tenyereidet tedd 'V' alakban a has alsó részéhez
 • könyök maradjon a talajon


TAN TIEN CSAKRA

(Hara)

A köldök alatt két-három ujjnyira van egy rendkívül fontos energiakészlet - olyan,mint egy tartalék energiatároló. Ez Kínában tan tien, Japánban pedig hara néven ismeretes. Minden szinten az energiaegyensúly döntő fontosságú központjaként működik. Támogatja a céltudatosságot, és erősen összefügg a napfonat csakrával (harmadik csakra). Amikor fizikai értelemben (mondjuk síeléskor) vagy érzelmileg (vizsga közben) kiegyensúlyozottnak kell lenned, akkor engedd figyelmedet erre a pontra irányulni.


SHENCHUUEH CSAKRA

Kimerült lélek

A köldök közepén elhelyezkedő Shenchuueh csakra olyan erőteljes, hogy tilos tűvel megérinteni. Azonban a csakra képes visszahozni az embert a depresszió mélységeiből. Gyógynövényes moxakúpokkal égetésével stimulálják, melyeket a sóval megtöltött köldökre, vagy egy, a moxakúp és a bőr közé tett friss gyömbérszeletre helyezik. Ez képes a legkimerültebb lelkeket is felfrissíteni és visszahozni a szakadék széléről, nagymértékben támogatva a harmadik csakra gyenge energiáját.

Gyakorlat:

 • hanyatt fekve tedd a bal kezedet a köldököd fölötti részre, a jobb kezedet tedd rá
 • képzeld el, ahogy egy aranyszínű fény felmelegíti a köldök területét, és szétterjeszti ragyogását


MINGMEN CSAKRA

Az élet kapuja

A 2. és 3. ágyékcsigolya között a Mingmen (élet kapuja) csakránál sugárzik hátrafelé a harmadik csakra. Ennek kezelése olyan, mintha egy támogató kezet helyeznénk az ember hátára, segítve az előrehaladást.

Gyakorlat:

 • állj kényelmes terpeszben
 • kezedet szorítsd ökölbe és masszírozd a derék részt a bordák magasságáig
 • csak akkora nyomást gyakorolj, ami elegendő ahhoz, hogy melegséget hozz létre a kezelt területen. Néhány percig folytasd, de ha van időd, akkor tovább is.


Bármelyik technikát végzed, saját felelősségre tedd, figyelve tested jelzését! 


Forrás: Mary Horsley: Csakra gyakorlatok