Ajánlott reggeli gyakorlatok 


Az egyik legtöbbet emlegetett a Napüdvözlet - Surya Namaskara

Az egyes testhelyzetek hatásai:

1. és 12. testhelyzet: Javítja az összpontosító képességet, nyugtatóan hat az idegrendszerre és az elmére. Harmonizálja az anahata chakrát.

2. és 11. testhelyzet: Nyújtja a test elülső részét, szabályozza a vérkeringést. Működésbe hozza a vishuddhi csakrát. Kedvező hatású krónikus nyakbántalmak esetén.

3. és 10. testhelyzet: Nyújtja a hátizmokat és a combhajlító izmokat. Működésbe hozza a napfonatot (plexus solaris) és a manipura chakrát, serkenti az emésztőrendszert. Javítja a fej vérellátását, ami kedvező hatással van a szemre, a fülre és az emlékezőképességre is.

4. és 9. testhelyzet: A comb hasi szervekre gyakorolt nyomása serkenti az emésztőrendszer működését. Erősíti a láb- és a hátizmokat. Harmonizálja az anahata és a manipura csakrát, valamint a napfonatot.

5. és 8. testhelyzet: Harmonizálja az idegrendszert. Erősíti a kar, a láb és a hát izmait, nyújtja a comb és a lábszár hajlító izmait. A fej fokozott vérellátása révén kedvező hatást fejt ki az agyra, a szemre, a fülre, valamint a sahasrara csakrára.

6. testhelyzet: Könnyíti a rekeszizom mozgását, így javítja a hasi légzést, nyújtja a gerincet, kedvező hatással van az alhasi szervekre. Harmonizálja az egész testet.

7. testhelyzet: Erősíti a kart, a vállat és a hátizmokat. Javítja a gerinc hajlékonyságát és elősegíti az egészséges testtartást. Segít megelőzni a porckorongbántalmak kialakulását. Serkenti az emésztést. Kiegyensúlyozza és megnyugtatja a svadhishthana csakrát.

Itt megnézheted: Napüdvözlet

A másik nagyon hatékony feladatsor az 5 tibeti rítus néven ismert

   Az első héten az öt rítus mindegyikét naponta csak háromszor végezzük el. Utána kilenc héten át minden héten kettővel növeljük a gyakorlatok ismétlését. A kilencedik hét végén már mindegyiket huszonegyszer fogjuk elvégezni. Ha arra van szükségünk, hogy lassabban növeljük az ismétléseket, az is jó. Jobb a rítusokat reggel elvégezni, így a jótékony hatás egész nap elkísér bennünket. Kívánságra az egészet kétszer is meg lehet csinálni egy nap, reggel és este, de a kívánt cél eléréséhez nem kell többször ismételni a gyakorlatokat, csak 21-szer.

   A test számára ismeretlen gyakorlatokat először óvatosan kell bevezetni. A rítusok elvégzése számos fizikai változást indíthat be. Kezdetben a rítusok, amelyek ösztönzik a keringést, nagyon erős méregtelenítő hatással járhatnak és ezért is szükséges fokozatosan kiépíteni a teljes gyakorlatvégzést. Ha elkezdjük a rítusokat, észlelhetjük például, hogy a vizeletünk sötétebb vagy furcsa szagú lesz. A vizelés járhat csípő vagy égő érzéssel is. Nőknél jelentkezhet hüvelygyulladás. Az izzadságunk szaga is kellemetlenebbé válhat, és a bőrön apró kiütések jelentkezhetnek. Öt tibeti Kaphatunk enyhe felső légúti fertőzést vagy fájhatnak az ízületeink. Ezek a tünetek normálisak, ideiglenesek és egyenesen kívánatosak, hiszen azt jelzik, hogy a szervezetünkben levő mérgező anyagok elhagyják szerveinket. Hogy bizonyosak legyünk afelől, hogy ezek a tünetek nem igényelnek orvosi kezelést és nem valamilyen más egészségügyi probléma következményei, beszéljünk az orvosunkkal.Ha az után meggyőződtünk a felől, hogy a tünetek a méregtelenítő folyamat részei, várjunk egy hétig és elmúlik az egész. Ne enyhítsük gyógyszerrel ezeket a tüneteket.                                                                                                                        

   A méregtelenítés feltétlenül szükséges ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Ha úgy gondoljuk, túl erősen reagálunk a gyakorlatokra, csökkentsük az ismétlések számát vagy végezzük őket lassabban. Segíthet az is, ha a megszokottnál több vizet iszunk és át-mossuk a szervezetünket. Hasznos lehet néhány étrendbeli változtatás is. Csökkentsük a tejtermékek, a marha-, a disznóhús, a zsírok, a cukor, a kenyér, a kávé és minden olyan termék fogyasztását, amelyben koffein van. Ha dohányzunk, helyes, ha a mennyiséget legalább a felére csökkentjük. Az öt rítus végzése különben is nagyszerűen elősegíti a dohányzásról való teljes leszokást! Fogyasszunk több friss gyümölcsöt, zöldséget és teljes őrlésű gabonát.                                                                                                                        Rövid időn belül érezni fogjuk, hogy erősebbek és egészségesebbek lettünk. A tekintetünk tisztább lesz, a bőrünk ragyogóbb, a vég-tagjaink rugalmasabbak. 

Útmutató az Öt Rítus elvégzéséhez 

    Kellő türelemmel és igyekezettel egy idő után bármilyen korú és testi állapotú ember képes olyan jól elvégezni az öt rítust, hogy élvezhesse az azokból származó előnyöket. Nem mindenki tudja azonnal elvégezni mindet vagy tökéletesen végrehajtani a gyakorlatokat. Ha nem vagyunk képesek egy rítus elvégzésére, helyettesítsük a megfelelő bemelegítő gyakorlattal. Ha az sem megy, akkor végezzük el azokat a rítusokat, amelyeket meg tudunk csinálni, és csak akkor térjünk vissza a többihez vagy az azokat helyettesítő gyakorlatokhoz, ha már felkészültnek érezzük magunkat. Az egyes rítusok elvégzését az egészségi állapot is megakadályozhatja. Minden egyes rítusnál röviden összefoglaltam ezeket az eseteket. Ha bármelyikben is magunkra ismerünk, forduljunk orvosunkhoz, mielőtt hozzáfognánk a gyakorlatokhoz. A listákon nem szerepel természetesen minden lehetséges eset. Ha diagnosztizált betegségünk van, ha valamilyen testi hátrányban szenvedünk vagy orvosi kezelés alatt állunk, a rítusok elkezdése előtt tanácskozzunk orvosunkkal. A rítusok végzése alatt tanácsos lassan, mélyen és egyenletesen lélegezni. Közvetlen kapcsolat van a légzés minősége és az öt rítus által elérhető előnyök között. A legtöbb ember tüdeje kapacitásának csak a kétharmadát használja. A mély légzés tisztítja a tüdőt, a rossz levegőt frissel helyettesíti, és több oxigént juttat a véráramba. Az oxigéndús vér ad új erőt és energiát a sejteknek, a lassúbb légzésnek köszönhetően pedig optimális lesz a szív működése. Ezáltal is javul a vérkeringés és az oxigéndús vér eljut a test minden egyes sejtjéhez.

Itt megnézheted: 5 tibeti rítus

Reggeli gerincátmozgató gyakorlatok:

Itt megnézheted: Reggeli gyakorlatok

A jóga valódi hatása csak a mindennapi rendszeres gyakorlás révén érhető el.