Megfáztál? Egy kis segítség...

2019.12.05

Jó dolog a prevenció, a megelőzés, de...

... nem csak egyedül vagyunk e nagyvilágban, így a környezetünkben lévő emberek, szituációk is hatással vannak ránk. Főleg most, hogy bejött a hideg köhögnek, prüszkölnek körülöttünk a munkahelyen, a BKV-n. És egyik percről a másikra fáj a torkunk, a fejünk, folyik az orrunk.

Ebben az időszakban a testünk az energia egy részét a fűtésünkre fordítja, az emésztésre és egészségünk megtartására, no és persze, hogy dolgozni tudjunk.

Segítsük munkáját, együnk-igyunk több meleg vagy melegítő hatású ételt, italt. Például a csípős fűszerek vagy a fahéj, a hagyma, a mák, a méz, a sárgarépa, a bárány-, a birka-, a sertéshús melegítő hatással vana testre, hogy csak néhányat említsek. A kefír hűtő hatással bír.

Ha betegek vagyunk, az étvágyunk is elmegy. Ilyenkor a test az energiáit nem az emésztésre akarja fordítani, hanem a gyógyulásra, az öngyógyításra. Ajánlatos ilyenkor segíteni a szervezetet. Kerüljük a hús, a tejtermékek fogyasztását, étkezzünk egyszerűen. Főtt krumpli, piritós jó lehet, és igyunk sok folyadékot, mondjuk gyömbéres teát mézzel, citrommal.

Azért, hogy jól működjön testünk, amikor csak teheti méregtelenít ő maga is. Ilyen például a nyelven lévő lepedék. Nézted már reggel, felébredés után?

Tükör előtt állva nyújtsd ki a nyelved. Lehet nincs lepedék, de lehet a nyelved egy bizonyos pontján van csak. Ahogy a tenyerünk vagy a talpunk, a nyelvünk is testünk térképe. Amelyik szerved nehezebben veszi az akadályt, telítődött méreganyaggal, a nyelvnek azon a területén található több lepedék. A neten sok helyen lehet találni oldalakat, ahol elmagyarázzák merre mi helyezkedik el, itt van egy: https://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/nyelvdiagnozis

Az indiaiak több ezer éve végeznek mindenféle tisztító kúrát egészségük megőrzése szempontjából.  Az emésztés során keletkező anyagcseretermékek eltávolítása hozzátartozik az egészségünk megőrzéséhez. A toxikus anyagok kiválasztása az éjszaka folyamán is zajlik, így különösen fontos a szájüreg reggeli megtisztítása. Az egyik legegyszerűbb a lepedék lekaparása a nyelvről. Erre már lehet kapni mindenféle eszközt a boltokban, de a legegyszerűbb egy kanál, amivel lekaparja az ember a lepedéket. Reggel mindenképpen ajánlom, de este se árt :-).

A másik, ami nagyon hasznos lehet ebben a náthás időszakban, az orr sós vizes átmosása. Ez a hatha jóga egyik tisztítási technikája. Neti edényt már lehet kapni nálunk is akár neten, vagy a Wesselényi utcai India boltban. Reggel ajánlják, de ha már gyakorlottabb vagy este is érdemes szerintem, mert az egész napi koszt ki tudod mosni az orrodból. Figyelni kell, hogy a technika elvégzése után még folyhat ki folyadék, ezért nem ajánlatos azonnal lefeküdni.

Az orral kapcsolatban már korábban írtam érdekes indormációkat.

Figyelem! A technika nem nehéz, de ajánlom, hogy segítséggel csináld, mert lehet az első alkalommal elmegy a kedved az egésztől.

Jala Neti

A gyakorlat menete:

  • Egy kifejezetten erre a célra szolgáló edénybe (netikanna) töltsünk sós meleg vizet ( kb 38-40 °C-os ) és ebbe tegyünk 1 teáskanálnyi sót. Hajoljunk a mosdókagyló fölé, és helyezzük a kanna kiöntőjét a jobb orrlyukba úgy, hogy teljesen elzárjuk azt. Hajtsuk előre és egyben kicsit fordítsuk balra a fejünket, hogy a víz kifolyhasson a bal orrlyukunkon. A légzés a nyitott szájon át történik.
  • Ha a kanna tartalmának nagyjából a fele átfolyt az orrunkon, rövid pihenő után dugjuk a kiöntőt a bal orrlyukba. Most jobbra döntsük a fejünket, hogy a víz kifolyhasson a jobb orrlyukon. A gyakorlat után fújjuk ki a bennmaradó vizet erőteljesen.
  • Az orrunk teljes megtisztítása érdekében végezzünk 3-5-ször erőteljes kilégzést mindkét orrlyukunkon át úgy, hogy a másik orrlyukunkat befogjuk (mint orrfújásnál). Fontos, hogy a szánk közben maradjon nyitva, különben fennáll a veszély, hogy a víz a fülünkbe kerül.


A dzsala netit naponta, a reggeli órákban ajánlott gyakorolni.

Jótékony hatásai:

Kedvezően hat a fej érzékszerveire. Javítja a látást, csökkenti a szemfáradtságot (például számítógép előtt végzett tartós munkánál). Hatékony lehet bizonyos fejfájás ellen is. Fejleszti az emlékezetet és az összpontosító képességet. Orr- és homloküregi panaszok esetén is segít. Megelőzhető vele a nátha és a homloküreg- gyulladás, rendszeres gyakorlás esetén gyógyítja vagy legalábbis enyhíti a szénanáthát és a pollenallergiát.

Vigyázat! Megfázás, homloküreg- gyulladás és fülfájás esetén ne gyakoroljuk.

Segítsük testünket a téli hónapokban is optimálisan működni!


Forrás:

Paramhans Swami Maheshwarananda: Jóga a mindennapi életben