Titkom a nyugalomhoz

Ezzel az írással nagyon egyet értek:

Manhertz József:

A problémamegoldás alapja a nyugalom - így szerezd meg

Úgy hírlik, hogy az ember alapvetően társas lény. Szinte mindenki keresi és kedveli is mások társaságát. Most viszont az egyedüllét fontosságát hangsúlyozom.

Rengeteg problémánk más emberekkel kapcsolatos. Először is itt vannak a szülők, a házastárs, a gyermekek. Aztán a munkában ott vannak a főnökök, kollégák, beosztottak, ügyfelek, vagy a vállalkozásokat jellemző számtalan üzleti kapcsolat.

Az emberekkel való viszony - amely ugye néha iszony - ápolást és törődést kíván.

Ehhez azonban először saját magadat kell megerősítened. Persze, javítanod kell a kommunikációs képességeden, és egyebek - ezt tudjuk. De most lépj vissza teljesen! Mondhatnám akár úgy is, hogy vonulj vissza!

Albert Einsteintől származik az a nagyszerű gondolat, hogy:

Egy problémát nem lehet megoldani azon a tudatszinten, amelyen létrehoztuk."

Milyen igaz! E nagyszerű megállapítást vessük össze az alkalmi visszavonulással, az egyedülléttel.

Egy kapcsolati probléma minimum két főhöz köthető. A meglévő kapcsolat - problémájával együtt - képvisel egy adott szintet. És ezt a szintet kell meghaladni ahhoz, hogy a problémát megoldjuk.

Elképzelhető, hogy a megoldásban nem fog támogatni a másik fél - gondolj csak egy döcögő párkapcsolatra, vagy a szüleidre! Ez egy nyomós ok arra, hogy gyakorold a rövid ideig tartó, de rendszeres magányba vonulást.

Ehhez persze nem kell hosszú évekre egy hegyi barlangba költöznöd. Egyszerűen csak találj időt és helyet a lecsendesedéshez. Percekre, órákra, vagy akár napokra - amennyire csak szükséged van. Az a fontos, hogy megszüntetve a másokkal való interakciót, elnyugtasd a külső irritációkat, amelyek benne tartanak a problémában, amelyek elterelik a figyelmedet.

Hogy mitől? A lényegtől, vagyis Önmagadtól.

Ez a fajta tudati csend vagy nyugalom máris egy magasabb szint, pontosabban mélyebb, hiszen önmagadhoz kerülsz közelebb.

Amellett, hogy elnyugszol és feltöltődsz energiával, ebben az állapotban képes lehetsz rálátni a probléma valós természetére - egy másik nézőpontból. Felfedezhetsz új összefüggéseket, amelyek addig nem voltak láthatóak.

Ehhez nyugalom kell.

Elemezd hát a problémát, és tegyél fel jó kérdéseket! Mit tegyek annak érdekében, hogy javítsak a helyzeten? - és hasonlók.

Ez nem csak Számodra gyógyító folyamat, hanem a kapcsolat, vagyis probléma többi résztvevőjének is.

A kapcsolat alakulásáért az a személy felel, aki az adott kapcsolatban a legmagasabb tudatszinten van - és ez nem választás kérdése.

Lehet, hogy azt mondod: "Jó-jó, de nekem inkább magammal van problémám. Akkor én hova meneküljek?"

Megértem, ezzel rengetegen küszködnek. A tanácsom ez esetben még inkább ugyanaz. Aki még nincs annyira összezavarodva, hogy már szakember segítségére szorul, az bátran gyakorolja a magányos elvonulást.

Az öngyógyításhoz a tudat csendjére van szükség. Meggyőződésem, hogy a mai egyre zajosabb és felizgatott világban a rendszeres elcsendesedés egyszerűen létszükséglet.

A magány gyakorlásakor az történik bennünk, mint egy felkavart tóban, szépen lassan leülepszik, és az áttetsző vízen keresztül megfigyelhető, ami a mélyben van. Pontosan így fedezed majd fel saját Magadat is.

Nem egy magasröptű spirituális felfedezésre gondolok. Az egy távlati cél, aminek kiváló alapja a csendes, nyugodt időzés. Sokkal inkább arról van szó, hogy tisztába kerülj egy problémás helyzettel, elnyugtasd az érzelmi hullámokat vagy viharokat, hogy jó döntéseket tudj hozni.

Ebből kikövetkeztetheted, hogy a magány gyakorlása nem csak az emberi konfliktusok megoldásában segít, hanem minden más probléma kreatív felszámolásában is. Univerzális eszköz - imádom!

A külvilág fokozott elcsendesítése által bizalomba kerülsz önmagaddal. Az önbizalom itt is közvetlenül előkerül. Bizalmi kapcsolat önmagaddal.

Tegyél egy próbát!

Úgy értem, egy huzamosabb próbát. Mondjuk pár hónapon keresztül. Garantálom, hogy ha így jársz el, akkor jobbá válnak a kapcsolataid, kreatívabb problémamegoldó leszel, és ami a legörvendetesebb, megnyugszol. Ez ám a tökéletes antidepresszáns!

Nos, ez az én egyik nagy titkom: tudok és imádok egyedül lenni!

Szeresd meg Te is!

Ehhez nem kell más, mint elkezdeni gyakorolni - mondjuk még ma.