Telihold

2019.04.16

A telihold a legszebb és a leglátványosabb mind közül, a hold legérettebb, legtökéletesebb formája, mely azt jelzi, hogy elérkezett a bőség, a termékenység, az elengedés és a megvilágosodás ideje.  

A hold az állatokra és az emberekre is befolyással van. Telihold éjszakáján a macska, a kutya, a farkas, a tigris és az emberek jó része szokatlanul nyugtalan. Ilyenkor ugyanúgy csaponganak az érzéseink, mint az óceán hullámai. Ez különösen a nőket érinti érzékenyen. Túlfűtöttség, esetenként búskomorság, idegesség és ingerlékenység vehet erőt rajtuk ezeken a napokon. Mivel a hold a női princípiumot testesíti meg, felerősíti a természetes megnyilvánulásokat. A felfokozott érzelmi megnyilvánulások azonban nem járnak erőveszteséggel, sőt inkább erősítik az energia áramlását.

A nap sugárzása állandó, ezért a hatása mindig egyformán erős. A hold százszorta erősebben hat ránk, mint a nap, de jóval változékonyabb is. A holdfázisok a természetet és a tudatot is befolyásolják.

Az óceánt gyakran emlegetik a belső béke jelképeként, mivel mozdulatlanság és nyugalom honol a mélyén. Telihold idején azonban, amikor a hold sugárzása a legerősebb, még az óceán is mozgásba jön. Telihold előtt és után egy két nappal csapnak a legmagasabbra a hullámok és a leghevesebb viharok is általában a holdtöltét megelőző és az azt követő néhány napon figyelhetők meg.

A depresszió tünetei felerősödhetnek. Az egyének nem képesek kifejezésre juttatni érzelmeiket, alkotás- és tettvágyukat, illetve nem képesek kifelé áramoltatni ezeket az energiákat. Energiájuk gátolva van, vagyis akadozik bennük az energia áramlása, ezért idegesek, zaklatottak és kedvetlenek. A folyamat ugyanazon az elven működik, mint amikor a sok szennytől eltömődik egy lefolyó vagy egy csatorna, és úgy hárítjuk el a dugulást, hogy erős vízsugárral átmossuk, hogy minden lerakódást, piszkot magával sodorjon a vízár. A hold által kibocsátott energiaáram is így hat a blokkolt érzelmekre és komplexusokra - kisöpri azokat. Különösen teliholdkor van jó esélyünk arra, hogy megtisztítsuk belső funkcióinkat (antahkarana): az elmét, az intellektust, a tudatunkat és az egót, főleg ha mantragyakorlással és böjtöléssel növeljük a folyamat hatásfokát.

Miként a telihold éjszakájának, úgy az újhold éjjelének is megvan a különleges hatása. Pontosan az ellenkezője történik újholdkor, mint ami holdtöltekor végbemegy: minden belső mozgás, minden érzelmi rezdülés fékeződik és akadályokba ütközik. A blokkolt érzelmeket ezen a napon jó tettekkel (paramártha) lehet feloldani és megtisztítani. A paramártha önzetlen cselekedetet, másokért hozott áldozatot jelent. Például odaadhatjuk az ételünk felét éhező állatoknak vagy rászoruló embertársainknak. Más szóval megosztjuk másokkal saját, személyes javainkat. A holdtalan éjszakákon tanácsos mellőzni bizonyos tevékenységeket. Például ne ültessünk növényeket, ne metsszük őket, ne ilyenkor tegyük le házunk alapkövét, mert ezek ellentétesek a természet törvényeivel. Akkor is balul ütnek ki, ha tudatlanságból követtük el őket, vagyis kudarc lesz az eredmény.

Habár a megszokottnál feszültebbek lehetünk telihold idején, ez a nap mégis mindig remek alkalmat kínál, hogy személyes gyarapodásunkat és spirituális fejlődésünket is megerősítsük. Különös tekintettel a megérzéseinkre, a gyógyításra.

Teliholdkor a testnek üdítő mindenfajta mozgás, testedzés; érdemes ilyenkor kimenni kocogni, vagy egyéb sportot űzni napi szinten. Gyümölcsfogyasztás esetén a kilók pillanatok alatt képesek eltűnni, a zsírpárnák hamar felszívódnak egy kis rádolgozással.

 A női ciklus 28 napos, mint a holdé. Teliholdtól teliholdig 28 nap telik el. Ha a nő a holddal összhangban él, akkor nála is megfigyelhető, hogy teliholdkor ovulál, azaz peteérés történik, ekkor a legvalószínűbb a megtermékenyülés, ha hímivarsejttel találkozik, és újholdkor, ha nem történik fogamzás, kiürül a szervezetből, ezt nevezzük menstruációnak.

A természeti népek vagy az elmúlt évszázadok emberei melyek szorosabb kapcsolatban állnak vagy álltak a természettel, és a természeti jelenségekkel, az újhold, a telihold időszakát, vagy akár az évszakok váltakozását is jobban beépítik mindennapi életükbe, mellyel az érzékenyebb, labilisabb időszakokat tehermentesíteni tudják. Ez sajnos a mai rohanó világban kevéssé megvalósítható, mégis hasznos lehet, ha önismeretünk fejlesztésének részeként, kiszűrve a kritikusabb periódusokat, azokra felkészülünk. Ha pedig ez nem lehetséges, mert olyan mértékben fokozzák panaszainkat, hogy ezek már kínzóak számunkra, és megnehezítik a mindennapokat, érdemes szakemberhez fordulni velük.


Forrás:

Paramhans Swami Maheswarananda : Jóga a mindennapi életben