Megelőzés, egészség

2019.11.25

A napokban kezembe került egy szóróanyag ami arra ösztönzött, hogy megosszam veletek az egészséghez, a prevencióhoz (megelőzéshez) való kötődésemet, felhívjam a figyelmet, hogy érdemes ezzel foglalkozni és nem lehet elég gyakran emlékeztetni rá az embert.

Régebben a prevenciónak a jelentőségével nem igazán voltak tisztában az emberek, úgy vélem. Ma már javult a helyzet, de sokan még mindig csak akkor kezdenek el változtatni életükön, hozzáállásunkon, gondolataikon, amikor már más választásuk nincs. Mondjuk ezzel sincsen semmi baj, mert változtatnak.

Most egy pillanatra állj meg és merengj el azon, hogy mit tartasz egészségnek?


Egy megfogalmazás szerint, az egészség az egész szervezet harmonikus működésének optimális állapota. 
Minden érzelem biokémiai válasz egy adott problémára, mely a felszín alatt mélyebben van elrejtve. Az átlagember viselkedését és cselekedeteit a vágyak és a kívánságok határozzák meg, melyeknek helyük az elmében van. Az elme képes a fizikai test rovására is ragaszkodni a vágyak és a kívánságok kielégítéséhez. Ezért a betegségek nagy része, mielőtt a fizikai test szintjén megjelenne, legelőször a nyugtalan, rendezetlen és fegyelmezetlen elmében jelenik meg. Minden embernek megadatik a józan ész, amivel meg tudja különböztetni a jót a rossztól, az egészségeset a károstól. A test, ahogy kibillen az egyensúlyából jelez, tehát az emberi szervezet maga szolgáltatja jelek formájában az összes szükséges választ, amire az ember vagy hallgat, vagy nem. Az egyik legegyszerűbb jelzése, mikor az ember orra elkezd folyni.

A nyugati orvoslás inkább a betegség tünetét kezeli, nem az okot. Pedig az ok megtalálásával, a gyökeréhez való lejutással, sokkal nagyobb, hatásosabb eredményt lehet elérni. Mert amíg a valós ok megmarad, a betegség is vissza-vissza tér. A nyugati és a keleti orvoslás másként viszonyul nem csak magához a betegséghez, hanem annak feltárásához, kezeléséhez is. A keleti orvoslás alapvető jellemzője, hogy az emberi test egyensúlyban tartására és egészséges állapotának megőrzésére helyezi a hangsúlyt. Az emberi szervezet összefüggéseit tárja fel, és a testi, lelki, környezeti adottságokat együttesen vizsgálva keresi a választ a probléma megoldására. A nyugati orvoslás előnye ezzel szemben, hogy a modern tudományos ismeretek birtokában képes a gyógyszerek és a szervezet legelemibb, molekuláris szintű vizsgálatára. 

Az okok között szerepelhet

 • helytelen táplálkozás
 • helytelen testtartás
 • szokás
 • örökletes terhek
 • negatív gondolkodás
 • stressz
 • érzelmi kiegyenlítetlenség (bűntudat, félelem, aggódás, neheztelés, harag...)
Ha egészségesnek tartod magad, akkor is érdemes évente egy teljes labort csináltatni, mert a betegséget mindig könnyebb kezdeti stádiumban kezelni, mint előrehaladott állapotban, amikor is már az esetek többségében megtörtént a testszövetek károsodása. 

A betegségek 70%-ban a helytelen életvitel a betegség oka.

Állj meg megint egy percre!

Tarts egy kis szünetet, adj magadnak egy kis 'én-időt' és gondold végig, hogy az amúgy is szennyezett levegő, a hangos ('hangtalan') zajok mellett van-e olyan, amivel még nehezíted testednek az egészséges működést. 
 • Mennyire veszed figyelembe tested jelzését? Például lázasan otthon maradsz vagy elmész dolgozni? 
 • Örömmel mész be a munkahelyedre, találkozol a kollegáiddal vagy dühvel, haraggal?
 • Orrodon veszed a levegőt? 
 • Éjfél előtt sikerül elaludnod? 
 • Majd megfigyelheted kapcsolataidat, érzéseidet szüleidhez, kollegákhoz, reakciódat helyzetekhez.

Ha valamin változtatnál, mert nem tetszik, nem jó érzéssel tölt el, érdemes megvizsgálni, hogy  elég lehet, ha csak a hozzáállásomon változtatok, vagy valami több kell hozzá?

Az első és legfontosabb lépés, hogy DÖNTESZ

Eldöntöd, változtatni akarsz.                                                                                                                Amíg olyan szavakat használsz, hogy 'jó volna', 'kellene', addig ne erőltess semmit, akkor nyögve nyelős lesz minden.                                                                                                                              Amint az a gondolat jön, hogy 'IGEN, VÁLTOZTATOK' és ehhez társul egy zsigeri bizonyosság, na akkor nyíltál meg a változásnak. Akkor találod meg a számodra megfelelő második lépést, ami lehet csak annyi, hogy az orrodon kezded el venni a levegőt, vagy leteszed a cigit, vagy odafigyelsz a testtartásodra. Majd változtatsz az étkezéseden, vagy bármi lehet. Apró lépésekkel haladj. 

Az is lehet, hogy nem ilyen módon kell változtatnod, hanem csak rendet akarsz tenni már régóta magad körül, testi bajod nincs, de érzed, hogy a lelkednek ez nem jó. Akkor kezd el, csak egy polcnak a rendbetételével, valami aprósággal, amit örömmel, könnyedén meg tudsz tenni.

Ha csak a döntés van meg, de a hogyan nem akar eszedbe jutni, akkor lehet eszedbe jut valaki vagy találkozol valakivel, aki segíteni tud a következő lépés megtételében. 

Hiszem, ha valamin változtat az ember, és az jobb irány, akkor az élettől jutalmat kap :-). 

Higgy magadban és abban, ha döntöttél, nem maradsz egyedül, megkapod a következő lépéshez a segítséget. 

Csak légy nyitott, türelmes és figyeld a tested jelzését!