YIN jóga és hangtál

2017.01.07

Helyszín: Hattyú ház, 1015 Bp., Hattyú u. 14., IV.emelet, Bikram Yoga                        Belépő: 3.500,- vagy bérlettel 500,- forint (érvényes bérlettel és AYCM kártyával rendelkezőknek)

A stúdió árait itt találod: Ára 

Olvasd el! : Bikram Jóga Hattyúház  

Szeretettel várlak!

Örömömre szolgál, hogy egy női oldalunkat (gyengédség, lágyság) erősítő jóga alatt hangtálazhatom. Fontosnak tartom, hogy a nők újra felfedezzék a bennük rejlő (teremtő)erőt, kapcsolatot tudjanak teremteni újra a lágyságukkal, el tudják fogadni, hogy most női testbe születtek, megismerni ezt a szép szolgálatot, a szó nemes értelmében. Megtapasztalható, hogy a menstruáció vagy a menopauza ideje is barátságosabb, ha saját magunk felé szeretettel fordulunk.

De mindenkiben ott van a yin, így mindkét nem számára kedvezően hat, férfiak gyertek bátran! És egy férfi Yin jóga oktató, Szabad Gábor szavait idézem:

"Saját, bennetek rejlő yin minőségeitek minél hamarabb fedezitek fel, fogadjátok el, és tanuljátok meg használni, annál hamarabb lesz lehetőségetek egy kiegyensúlyozott, nem pedig egy kiegyensúlyozó párkapcsolatra..."

A YIN jógáról:

Az emberek általában a yin (magyarul jin) szót egy " feminin" jelentéssel, ebből kifolyólag pedig a yin jógát a legtöbben a női jógával azonosítják. Ami persze tévedés, a yin jóga ugyanis - bár a taoista írások a yin és a yang közötti különbséget a könnyebb megértés miatt úgy emlegetik, hogy a yin a nő és a yang a férfi - sokkal inkább szól a yin jellegű minőségek megértéséről és az azokkal való megbékélésről, semmint a női jógáról. Továbbá, ahogyan a női jóga a nőknek szól, úgy a yin jóga mindenkinek.

Mik azok a yin jellegű minőségek?

A jógát sokféle szempontból lehet osztályozni. A yin és yang típusú felosztás is egy a sok közül.

Ebben az értelemben az ászanázásnak két típusát lehet megkülönböztetni.

A yang típusú ászanázás az, amikor az akarat és az izomerő érvényesülnek. Az erő dominanciája kézzel fogható, és a hosszú kitartások alatt az izmok és az állóképesség fejlesztésén van a hangsúly.

A yin típusú ászana kitartás ezzel szemben egy elengedéssel és ellazulással operáló módszer, ahol többek között a lágyságnak és az önmagunkkal szembeni gyengédségnek adunk teret.

Alap esetben az ászanák 99,9%-át lehet a yang minőségében gyakorolni. Az egyetlen kivétel, melyet a fenti felosztás értelmében csakis yin módon lehet végrehajtani, az a savászana (hullapóz), melyet az oktatók előszeretettel használnak az órák végén, a test teljes ellazítására. Fontos megemlíteni, hogy a yin típusú gyakorlás alatt is van izommunka, hiszen tudjuk, hogy nincsen yin yang nélkül és vice versa, viszont a hangsúly nem az izomerőn és az akaraton, hanem a saját határaink felmérésén, és az azok tiszteletben tartásával történő lazításon van.

S hogy mit tud adni a yin jóga?

Elmélyülést- segíti a befelé fordulást,
Minőségi időt magunkra- a gyakorlók mélyen megbújó feszültségeket is ki tudnak oldani magukból. Mondhatni, olyan helyekre képes eljutni a tudatos figyelem, melyre yang típusú órákon egyszerűen nincs lehetőség. Az önmagunkra fordított figyelem pedig a legjobb töltekezés.

Megbékélést- saját feszültségekkel, és fájó pontokkal való szembenézés, és az azok ellazítására irányuló figyelem az, amivel végig dolgozni szoktunk. Van idő kilazítani azt, ami alapjáraton már-már mozdíthatatlannak tűnik. A gyakorlások révén pedig az ember megismerkedik saját - mondhatni erőből eltemetett - részével, és szépen lassan megbékél azzal.

Önelfogadást, önfeltárást. Az önelfogadás a legjobb stresszoldó, és mély ellazulásokat eredményez gyakorlás közben. Az ellazulás elmélyülése pedig újabb és újabb felfedezésre váró területekre irányítja a tudatos figyelmet . Ahogy pedig a gyakorló felfedezi a testét, úgy fedezi fel az elméjét, és annak rejtett tartalmait is... Jó példa erre az ember medencéje, mely a tudatalattink tükörképe, és minél több dolog van "eltemetve" a tudatos alá, annál kötöttebbek a medence izmai is.

Nagy tanítás mindenkinek, az elfeledettnek hitt gyengédségről - mindezt úgy, hogy önmagunkkal szemben kell gyengédnek lennünk.

A nők számára különösen áldásos. A mai maszkulin világban a yin jóga egy hatékony segítség, hogy a nő visszatérjen a saját lágyságához, gyengédségéhez, és újra felfedezze az elengedés misztériumát. Tapasztalatok igazolják, hogy a yin jóga jótékonyan hat a női szervekre, harmonizálja a hormonális működést, így segít a menstruációs problémákon, és hasznos a menopauza idején is.

A férfiak számára pedig előbb tenném kötelezővé, mint a sorkatonaságot Az órán történő ellazulások révén a kényszeres kontrollt, és sok más férfi "defektet" képes kitisztítani az emberből. A túl sok yang energiát finoman helyre billenti, és újjáéleszti a kreativitást.


Sprok Andrea

E-mail: info@rezgesek.hu

Mobil: +36 70 978 00 22

Cím: Budapest, III. kerület, Vályog u.

Facebook: Rezgések