Az Újhold kérdései

Egy kis gondolat ébresztő:

Az emberre, állatra és növényre ható különös impulzusok időszaka:

- aki például ilyenkor 1 napig böjtöl, sok betegséget megelőz, mert a test méregtelenítési készsége ilyenkor a legmagasabb.

- ha a beteg fákat ezen a napon vágjuk vissza, meggyógyulhatnak

- ha rossz szokásainkat sutba akarjuk dobni, ez a nap alkalmasabb kezdet szinte minden más napnál. (leginkább a márciusi újhold) Leszokni lehet az alkoholról, dohányzásról, "többé nem leszek haragtartó", "többé nem fogok sokat enni", "mától többet sportolok", "többet fogok törődni a gyermekemmel", és így tovább.

Itt két fontos kérdést kell feltennie a leszokónak, mert különös akadályok magasodnak a "rossz szokás" levetkőzése elé.

  1. kérdés - Valóban hiba az a hiba, amitől meg akarsz szabadulni?

Talán azzal a kívánságoddal, hogy meg akarsz változni, csak a társadalmi konvencióknak engedelmeskedsz, amelynek semmi köze saját természetedhez. Talán erős, temperamentumos ember vagy, aki állandóan arra kényszeríti magát, hogy ne vegye figyelembe saját természetét?

A rossz szokások gyakran csak azért "rosszak", mert arra idomítottak bennünket, hogy rossznak tekintsük azokat.

  1. kérdés - Mi az oka, hogy meg akarom szüntetni?

Talán kissé provokatívan hangzik: ha találsz racionális választ, akkor tegyél le a szándékodról. Az egyetlen dolog, ami valóban számít, a belső elhatározás, a világos belső szándék. Minden de..., ha..., mert... nélkül. Ha azért döntöttél így, mert "ez az egészséges, mert a mamának/papának/barátomnak/ saját magamnak be akarok bizonyítani valamit, mert utána jobban fogok kinézni", akkor máris leraktad elhatározásod sikertelenségének alapköveit.Még ha sikerülne is latba vetned minden erőd, önuralmad és szívósságod saját magad ellenében, akkor is vagy megint vissza fog térni, vagy egy másik helyen - talán még nagyobb kárt okozva - tűnik fel újra.

Gyakran a hiúság, a félelem, a büszkeség és a mohóság a rossz szokások feladásának mélyebb okai.

Ha tehát le akarsz vetkőzni valamilyen rossz szokásod, akkor nézz vele nyugodtan és higgadtan szembe. Vizsgáld meg minden oldalról. És azután döntsd el, hogy felhagysz-e vele (vagy mégsem). Hogy miért? Azért, mert ez a te akaratod. Kész, vége.

Akárhogy döntesz, jól döntesz!