Ájurvéda 

Az ősi védikus tudásrendszer része, kezdete, "kialakulása"

Az ősi védikus tudásrendszer részei:

1. Jóga - Asana, Pranayama

Az ászanák (testtartások) segítenek testünk rugalmasságának megőrzésében, egészségünk megtartásában, betegségekből való kigyógyulásban, lelki egyensúlyunk megteremtésében, a testünk felett való uralom megszerzésében és energiáink harmonizálásában. A pranayama, az életenergiák légzésgyakorlatok általi uralása, irányítása is segítségünkre van mindezek eléréséhez. Ez a légzés kontrollálását, a helyes légzéstechnika kialakítását jelenti és lehetőséget ad meditatív állapot eléréséhez. A meditáció az egyik leghatékonyabb relaxációs technika, mely mély ellazulást eredményez, feltölt, és fokozza a szellemi energiát.

2. Tantra technika

Tudatunk kiteljesítését foglalja magában, Shiva-Shakti filozófián alapul, a tantrikus gyakorlatok segítségével a belső erő (Shakti) felkelthetésére, és a Shivával való egyesítésére törekszünk.

3. Ájurvéda

Ájurvéda = az élet tudománya, gyógyító technikákat, a test méregtelenítését szolgáló tisztító technikákat, masszázstechnikákat, stb. foglal magában. Elsősorban a testben felhalmozódott méreganyagok eltávolítását tűzi ki célul, majd a szervezet egyensúlyának, egészségének helyreállítását. Holisztikus szemléletű, a test a lélek és a tudat harmonikus összhangját célozza megvalósítani.

4. Vastu

A térrendezés és építészet ősi indiai tudománya, amely segít megteremteni környezetünkkel az egységet.

5. Asztrológia

A csillagok tudománya. Az égitestek helyzete és a földi történések közötti összefüggéseket vizsgálja. A ránk ható univerzális törvényszerűségeket elemzi. Az összefüggések felismerése segít minket karmikus energiáink harmonizálásában.

A betegség oka

 A jóga szerint az elme hullámzása,

Az Ájurvéda szerint a test alkotóelemeink kiegyensúlyozatlanságára vezethető vissza.

5 elem (Föld, Víz, Tűz, Levegő Éter) -> FÖLD: Az energiatermelés alapja

Ha energia jön létre, akkor ennek az elosztásához térre van szükség, amit az ÉTER biztosít.

A FÖLD energiát termel az ÉTER elosztja. Ezek örökök, önmagukban változatlanok. Akkor változnak, amikor kapcsolatba kerülnek a LEVEGŐ, TŰZ, VÍZ elemmel.

Az Ájurvéda a testtel kezdi, a jóga a tudatossággal. Mindkettő a test egészségének megőrzését szolgálja, és mindkettő a felszabadulás tudománya.

Az elfogyasztott ételek milyensége befolyásolja elménk állapotát az Áyurvéda szerint is.

Az Ájurvéda gyógyító tudomány fizikai és spirituális szempontból is, célja megközelíteni az életet. Célja a kozmikus intelligencia segítségével harmonikussá tenni életünket és felhasználva saját intuíciónkat és tudatosságunkat egyesülhessünk a természettel. Minden növény a kozmikus intelligencia képviselője, figyeljünk erre a kapcsolódásra mindne nap.

Hogy bepillantást nyerjünk az Ájurvédába, a természet tulajdoságára, a belőlük kialakult öt elemet nézzük majd meg.

Forrás:

Sri Vijay Anand, Kaya Kalp jógamester

Az Ájurvédia "kialakulása"


Milyen alapokon nyugszik a természet?

A természetnet 3 alapvető tulajdonsága, képessége van, melyeket gúnáknak nevezünk.

A szattva, a radzsasz és a tamasz.

A szattva életet, felfogást, intelligenciát, harmóniát jelent.

A radzsasz energiát, aktivitást, érzelmeket, dinamizmust, szenvedélyt tükröz

A tamasz jellemzője az ellenállás, a súrlódás, a sötéttség, a lustaság.

Az elme állapota is hasonlatossá válhat ezekhez a tulajdonságokhoz, az elfogyasztott ételektől függően.

A természet háromfajta különbözőségéből (gúnákból) öt elem jött létre.

A szattvából lett az ÉTER elem, világosságot, bölcsességet, tisztaságot szibolizálva.

A radzsazs energiájából a TŰZ elem, a tamasz a FÖLD elemet képviseli. Az éter, tűz és a föld elemek a természet fő elemei. A szattva és a radzsasz gúna keverékéből alakult ki az éter mozgékonyabb formája, a LEVEGŐ elem. A radzsasz és a tamasz egyesülése a VÍZ elem, mely szintén mozgékony, de már kevésbé, mint a levegő elem. Ennek megfelelően az 5 elem képviseli a természet megjelenési formáit. A Föld a szilárdságot tükrözi, a Víz a folyékonyságot, a Tűz a növekedést, sugárzást, a Levegő a gázneműséget, az Éter pedig mindenütt ott van. Az elemek kölcsönhatása szervezetünkben is megjelenik, pszichológiai változásokat teremt, befolyásolja elménk állapotát. A mudrák tudománya is az elemek kapcsolódásán alapul, elemek találkozása különböző kombinációkban az ujjak változó összeérintése által más és más elmeállapotot hoznak létre.

A kozmikus energiák az öt elemen keresztül az öt érzékszervünkön át a testünkben az érzékeléssel jutnak kifejezésre. Az Ájurvéda célja testet teljes harmóniába hozni a tudatossággal, kozmikus egységet alkosson a belső énnel. Van eg felfogás, mely szerint az öt elem folyamatosan kapcsolatban van egymással és ez a kapcsolat három alapelven fejeződik ki, melyeket tridósáknak nevezünk.

Az éter és levegő elemből alakul ki a Váta dósa, a levegő elem meghatározó benne,

A tűz és a víz keverékéből alakul ki a Pitta dósa, a tűz az elsődleges benne

A föld és a víz tulajdonságait hordozza a Kapha dósa, a víz domináns benne.

A váta, pitta és a kapha tulajdonságok meghatározzák, alapelemként működtetik a testet és az elmét, fiziopatológiai, pszichikai formákban, harmónikus meglétük védőfunkciókat is tölt be szervezetünkben. Ha az egyensúly felbomlik, betegségek alakulhatnak ki. Minden probléma ezen dósák egyensúlyának felbomlásából származtatható, szervezetünk akkor működhet csak harmonikusan, ha a dósák egyesúlya állandó.

A lelki és mentális egészségért is felelnek, pszichológiai dolgokést, érzelmek, félelem, önzőség, kapzsiság, de a legmagasabb emberi tulajdonság, a szeretet, a megértés is mind-mind a dósák arányából adódik. Alapvető tulajdonságaink már a fogantatás, aztán a születés időpontjában eldőlnek az anya és az apa levegő, tűz és víz elemének kombinációjából meghatározottan, ebben fejeződik ki a genetikai adottságunk. 7 dósa alakulhat ki:

Váta, pitta, kapha, váta-pitta, pitta-kapha, váta-kapha és a váta-pitta-kapha

Forrás:

Sri Vijay Anand, Kaya Kalp jógamester


Bővebb információkért keressen!

Sprok Andrea

E-mail: info@rezgesek.hu

Mobil: +36 70 978 00 22

Cím: Budapest, III. kerület, Vályog u.

Facebook: Rezgések