108

A minap előkerült a 108 témája. Miért is ismétlik 108-szor például a mantrákat


Az egyik legegyszerűbb :-): CSAK

A másik a hindu mitológiában klasszikus történet. Síva szerelmes lett, emberi alakot öltött. Egy lakomán megsértették Sívát és felesége mély meditációba merült és engesztelésül feláldozta magát. Síva bánatában őrjöngve táncolt körbe a holttesttel és Visnu, hogy könnyítsen a terhén, levágott egy-egy darabot a nő testéből. A testrészek India 108 helyére hullottak, s mindegyik helyszínen templomot emeltek.

És még....

- A hinduizmusban az Istenségnek 108 fő neve van.

- A Védikus irodalomban 108 Upanisad számít fontosnak

- A végtelenséget jelképezi

- Kedvezőséget hoz az életbe

- A Nap átmérője x 108 = Föld-Nap távolsága

- Hold átmérője x 108 = Föld-Hold távolsága

- Föld átmérője x 108 = Nap átmérője

Miért éppen 108-szor kántáljuk a mantrákat? A 108-at igen kedvező számnak tartják a Védákban. A szent iratok szerint 72.000 energiavonalunk van a testünkben (ezeket hívják nadiknak), ezek közül 108 fő energiacsatorna vagy fő nadi van, amelyek a szent szívben találkoznak.

Amikor egy mantrát 108-szor énekelünk el, az összes energiacsatornát feltöltjük a hang vibrációjával. Ezért számít igen szerencsésnek a 108-as szám; és ennek további számos jelentése, illetve alkalmazása létezik. Például érdekes, hogy a rózsafüzér 54 gyöngyből áll, ami a 108 szemből álló malának éppen a fele. Számos vallásban és különböző összefüggésekben fellelhető ez a szám, mi is ezért fókuszálunk a 108-ra.

Forrás:

https://buddhizmus.hu/.../a-buddhis.../a-108-as-szam-szimbolikaja