A négy őselem

    A négy elem már az emberiség történelmének kezdetétől spirituális jelentőséggel bír.    

Empedoklész gyökereknek nevezte az őselemeket, ezzel is utalva arra, hogy ezek mindennek a forrásai. Arisztotelész elmélete volt az első írott tudományos munka Európában a minket körülvevő világ felépítéséről, ő mindent a négy elem különböző arányú elegyeként írt le.

A négy őselemet vizsgáljuk meg magunkban. Megfigyeljük hogy' érzünk irányukba, megnézzük egymáshoz való viszonyukat és lehetőséget teremtünk, hogy az egyensúly meglegyen közöttük. Mindegyik alkalommal foglalkozunk az összessel, de alkalmanként lesz egy-egy kiemelt.

A sorrend Víz, Tűz, Föld, Levegő

VíZ                                                                                                                                                                             Képzelj egy sziklákon csörgedező patakot: vize hűs, partján gazdag növényzet virul. Emberek, állatok boldogan kortyolnak a tiszta vízből, jól érzik magukat a szép környezetben. Télen a patak befagy, a kövek repedéseiben a víz jéggé válva szétfeszíti, elaprózza a köveket. Nyáron a forróságban kevesebb benne a víz, mert elpárolog.

      A víz pusztíthat is azáltal, hogy mindenhova képes behatolni; az árvíz óriási romboló erővel bír. Ez az egyetlen elem, amelyik a természetben mindhárom halmazállapotban jelen van.
Amikor a víz elem egyensúlyban van, akkor elégedettséget érzel. A felmerülő eseményekben könnyen mozogsz, és a helyzeteket képes vagy elfogadni. Segít az akadályokat elhárítani. Minőségét nyugalom, ellazultság, kényelem, békesség, és érzékenység jellemzi.
Haladott szinten a létet cselekvés nélkül, csupán önmagában gyönyörűségnek tapasztalod. Életed élvezete kisugárzik. Spirituális szinten segíti az irigység legyőzését, valamint a nyitottság növelését.

FÖLD                                                                                                                                                                               Képzelj, el egy magot, amit a földbe ültettél. A föld körülöleli, védi a hidegtől, melegtől, de vízre, fényre van szüksége, hogy a növény megnőjön, a növekedés lassan történik. A föld nehéz, súlyos; ha kiszárad, megkeményedik, és nehéz megmunkálni. A növényt a gyökerei biztosan tartják: a szél nem tépheti ki könnyen.
A Föld - mint bolygó, mint otthonunk és mint alapvető életalkotó elem az alapvető fizikai realitásunk a fogantatás pillanatától, halálunkig, amikor ismét földdé lesz testünk. Létezésünk érzékelése és realitásérzékünk is a bennünk lévő Föld elemre támaszkodik. A Föld elemtől adja azt a képességet, hogy táplálni tudjuk magunkat és egyben gondoskodni tudjunk önmagunkról és szeretteinkről. A Föld elem egyensúlyhiánya az "anyai" gondoskodás hiányának, vagy nem megfelelő mivoltának eredménye is lehet. A föld elem életünk alapja, egyensúlya adja belső szilárdságunk és mindazt, amit magunkból környezetünk felé kisugárzunk. Szilárd, összefüggő, kemény, és biztonságot ad. Minőségében stabilitás, magabiztosság, megalapozottság, erő jellemzi. Segíti a fókuszálást és a kapcsolatokat. Általa tudod megtartani a hitedet, a tudásodat, és a megismerésedet. Kitartást ad az elhatározásodhoz. Megbízhatóvá és önállóvá tesz. Alapot ad a magas spirituális gyakorláshoz, s ezen a szinten a tudatlanság legyőzését, valamint a bölcsesség növelését segíti.

TŰZ                                                                                                                                                                                  Képzelj el egy tábortüzet: lángok lobognak, szikrák pattognak, mindkettő az ég felé száll; a tűz meleget és fényt ad, az emberek szívesen ülnek köré, beszélgetnek, egy kis közösséget képeznek. Ha már ellobogott, a parázs akkor is vörösen ég, még akkor is melegít. A tűz sok mindent elősegít: sütést, főzést, szárítást, melegítést, stb.
Azonban lehet pusztíttó is: egy erdőtűzben, nemcsak a fák, hanem az állatok ezrei, emberek, házak is eléghetnek.
A tűz segítségével vagyunk képesek alkotni, terveket megvalósítását elindítani és beteljesíteni. Segítégével tudunk lelkesedni, boldogságot érezni a munkában, és magasabb rendű kötelezettséget vállalni.
Megtisztítja a gondolati negativitásokat. Minőségét energi, hő, erős akarás, kreativitás jellemzi. Spirituális szinten a belső hő kifejlesztése, a vágy és a mohóság legyőzése, valamint a nagylelkűség növekedése tartozik hozzá.

LEVEGŐ

Képzeld el, hogy a levegő mozgása, a szél milyen hatalmas távolságokon át hat, nem ismer korlátokat, de egyik helyről hozza-viszi a híreket, magokat a másik helyre, összekapcsolja a tájakat.

Ha orkán , tornádó, akkor iszonyatos erővel pusztít.

A levegő elem hozza a változást, képes átalakítani a negatívat pozitívvá. Segít a tanulásban. Támogatja a tudat rugalmasságát és a döntési képességet. Megtalálhatod általa még nehéz helyzetben is a szépet.
Abban is segít, hogy új irányokat vehess, és a dolgokat különböző távolságokból szemléld, s így tudást és megértést halmozz fel. A levegő elemtől függ, hogy a negatív érzelmek milyen gyorsan alakulnak át pozitívvá. A levegőhöz tartozik minden kommunikáció.
Rugalmasság, életteliség, frisseség, gyorsaság jelemzi. Spirituális szinten segít legyőzni a gőgöt, és megnöveli a békességet.