A jóga és az orr

Ha van pár perced, kérlek végezd el a következő kis gyakorlatot!

Ülj le, a kézfejedet tedd közel az orrodhoz, hogy érezd a finom légáramlatot majd csukd be a szemed.

És figyelj. Figyeld meg, ahogy belélegzéskor hűvös levegőt szívsz be majd kilégzéskor testhőmérsékletű levegőt fújsz ki. Szobahőmérsékletet szívsz be és testhőmérsékletet fújsz ki. Ezt télen jobban lehet érezni .

Bele gondoltál már, hogy milyen fantasztikus szerv az orr ?

Akár milyen hideg van, felmelegíti testhőmérsékletre, és a forrót lehűti.

Az állatvilágban az orr létfontosságú a szaglás miatt. Szerepe van a tájékozódásban, táplálékszerzésben, a nemi partnerkeresésben.

Az embereknél a szaglás már csökevényes, de még így is 4000 szag megkülönböztetésére képes. Nálunk is a szaglás befolyásolja az étvágyunkat, közérzetünket.

Megfigyelted, hogy az orr az első, ami jelzi ha a testünk kibillent az egyensúlyből és betegség közeleg?

Az orr tisztítása nagyon fontos. Ha már találkoztál a jógával, elképzelhető, hogy az oktató említette a reggeli sós vizes orrtisztítást (Jala neti), mely a hatha jóga kriják közé tartozik. Vagy nézhetjük például az Ájurvédá megközelítéséből, ahol a mérgek eltávolítása és a test megtisztításának ősi módszerei (pancskarma) közé tartozik.

Testünk oxigénellátása csak abban az esetben megfelelő, ha nyugodtan és mélyen lélegzünk.

A légzéssel az agyunkat tudatos állapotba hozzuk.

Ha megfigyeljük az állatokat és lélegzésüket érdekes összefüggéseket vehetünk észre. Például a teknős percenként 3x vesz levegőt elél 300 évet, az elefánt 5x, 120 évig él, a kutya 42x és 14 évig él. Az ember átlag 15x lélegzik egy perc alatt és 65 évet él.

Az indiai írások azt tanítják, hogy minél lassabban lélegzik valaki, annál tovább él.

Kevés felnőtt ember tudja, mit jelent természetes módon, mélyen és ritmikusan lélegezni, ahogy csecsemőkorukban még ösztönösen tették. Mozgásszegény életmódunk, a növekvő elvárások, a rohanás, a testi és lelki terhelés hatására légzésünk egyszerűen "ellaposodott": túl kevés oxigént lélegzünk be, és kilégzéskor is kevés salakanyag távozik szervezetünkből.

A városi emberek a benzingőzös, mérgező levegőből nem szívesen szívnak mélyeket, ami érthető. Ha csak tehetjük, kiránduljunk, túrázzunk a várostól távol a jó levegőn, és lélegezzünk mélyeket. Ha megtanulunk helyesen lélegezni, előnyösen befolyásolhatjuk testünk fizikai és mentális folyamatait, és harmonizálhatjuk, kiegyensúlyozhatjuk belső lényünket. Ez nagy hatással lehet életünk minőségére és időtartamára, továbbá utat nyit a lelki fejlődés számára.

Forrás:

Harry Waesse: Jóga a test és a lélek erősítése

Jógama

Sri Vijay Anand interjú