A fejenállás és a tobozmirigy (videóval)

A fejenállás a kifordított-testhelyzet jelképek közé tartozik, így a jóga irodalomban nem mint ászana, hanem mint mudrá szerepel, elsősorban azért mert ebben a gyakorlatban a Nap és Hold helyzete megváltozik.

A kifordított testhelyzetek számos okból a legfontosabb ászanáknak tekinthetők. A pozitív hatásuk fizikai, pszichológiai és spirituális szinten egyaránt érezhető. A test teljes rendszerét harmonizálják, kiegyensúlyozzák nem csak a fizikai, de az energetikai, az érzelmi és a mentális testet is, valamint támogatják a spirituális fejlődést. A fejjel lefelé töltött idő javítja az egészséget, lassítja az öregedést, javítja az izmok és a bőr tónusát, segíti a keringést és a kiválasztást, élénkíti az emésztést, növeli a csontok sűrűségét, erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt és a szorongást, növeli az önbizalmat és a koncentrációt, stimulálja a csakrákat, továbbá nyugodtabbá, boldogabbá, optimistábbá és spirituális beállítottságúvá tesz. A fordított testhelyzetek gyakorlása egyenesen az önmegvalósításhoz is elvezethet.A Hatha-jóga-pradípiká a következőt mondja: " A Nap a köldök táján székel, a Hold pedig a szájpadlás gyökerénél. A kifordított testhelyzetet - amely a Nap és Hold helyzetét felcseréli - a legnagyobb tanítók tanítják." A Hold a "tudaton túli világban" székel, innen csepeg alá az isteni nektár (manna, amrita), amely a tűzben elég, azaz a Nap felemészti a nektárt. A kifordított testhelyzetben ez a folyamat megáll, mert a belső polaritás megfordul.

Élettani hatások: A fejenállás élettani hatásai olyan sokrétűek és kedvezőek, hogy a jógik ezt a gyakorlatot az "összes ászana királyá"-nak nevezik. Szinte minden betegség megszüntetésének legjobb módszere, mert megfordítja az energiák áramlását, és így stimulálja a védekező mechanizmust. Megszünteti az energiahiányt, frissíti az agysejteket, a test felső részének minden szervére, betegségére jobbítóan hat. Fellobantja a tüzet, és így melegen tartja a testet, megszünteti a székrekedést, fejleszti a testet és fegyelmezi a tudatot. Önbizalmat ad és kiegyensúlyozottá tesz. Az "ártó-tűz" túlsúly típusú emberek óvatosan bánjanak ezzel a gyakorlattal, mert nagymértékben fokozza a tüzet. Számukra egy-két percnél tovább nem ajánlatos, más alkatúak viszont akár tíz-húsz percig is végezhetik ezt a gyakolatot. A jógik szerint ebben a testhelyzetben visszafelé folyik az idő, a test fiatalodik. Szimbolikusan az égen állást, a szellemi dolgokra való hagyatkozást jelképezi.

Hogyan lehet a felsorolt összes hatás valódi? A válasz abban a tényben rejlik, hogy a fordított testhelyzetek megfordítják a gravitáció testünkre kifejtett hatását, és erőteljes frissítő masszázsban részesítik a belső szerveket. Ez segíti a szervek méregtelenítési folyamatait, mivel stimulálja a mozgást és megakadályozza a pangást. Ez a belső felpezsdülés jó hatással van az izmok és a bőr tónusára. A test fejjel lefelé fordítása új megvilágításba helyezi a Földdel való kapcsolatot, és a testhelyzet tartása közbeni egyensúlyozás növeli a csontok sűrűségét. A fordított ászanák erősítik a szívet, és segítik a vér áramlását a vénákban. Számos szakember véleménye szerint ez olyan hatással van a testre, mint az aerob típusú mozgások: egészséges szívműködést és jó keringést eredményeznek. Általában miután az artériák ellátták az egész testet friss, oxigéndús vérrel, a vénák csak az izmok mozgásának segítségével tudják legyőzni a gravitációt, hogy visszaáramoltassák a vért a szívbe. Viszont ha fejjel lefelé fordulunk, akkor a vénákban a vér ellenállás nélkül tud áramolni. Ez segít megakadályozni a visszerek kialakulását a lábakban. Amikor fejjel lefelé van a testünk, akkor a szívünk pihenhet. Általában a szívünk éjjel-nappal keményen dolgozik a gravitáció ellenében, hogy az oxigéndús vért az agyba szállítsa, de amikor fejjel lefelé vagyunk, akkor a vér magától folyik, minden erőfeszítés nélkül. A fordított testhelyzetek stimulálják az egész nyirokrendszert, ezáltal erősítik az immunrendszert.

A belső elválasztású mirigyek közül különösen az agyalapi- és a tobozmirigy működését segítik, amelyek a rájuk kifejtett nyomás hatására hormonokat bocsátanak ki, amelyek szabályozzák a sejtszintű metabolizmust. Ez pedig egészséggel, egyensúllyal, tisztasággal, életerővel és optimizmussal tölti el az egész test-elme rendszert.


VIDEÓ!!!   A tobozmirigy az ember kozmikus csatornája

Amikor a testünket megfordítjuk, akkor szó szerint a feje tetejére áll a világ. Ez segít megtapasztalni az új szemléletmódok és hozzáállás előnyét. Minden, amit megszokottnak és normálisnak fogadtunk el előtte, hirtelen kicsúszik alólunk. Ez a kibillenés arra késztet minket, hogy a pszichénk olyan területeire merészkedjünk, amelyekhez előtte még nem igazán közelítettünk. Ahhoz, hogy teljesen átéljük az új megfigyelési pont élményét, a testünket és az elménket egyaránt relaxálnunk kell, és teljes hittel meg kell hódolnunk az Isteni előtt. A fordított testhelyzetek által új típusú visszatérést és újjászületést élhetünk át. Különösen igaz ez a sírsászana által kiváltott élményre, amikor a fejünk a földön nyugszik és az ászana támaszává válik. Ilyenkor azt érezhetjük, hogy fejjel előre húzódunk vissza a Földbe, a forrásunkhoz. Mintha az anyaméhbe indulnánk vissza a fejünkkel. Az átélt élmény megújult kreativitást eredményezhet. Annak, hogy a szívünket fizikai szinten a fejünk felé helyezzük, mély pszichológiai hatása van, mivel ezáltal a szívben található intuitív, érző agy felülkerekedik az intellektuális, ítélkező elmén. A legfontosabb fordított testhelyzetek a sírsászana (fejenállás), a szálamba szarvángászana(vállállás), a halászana (ekepóz), az adhómukha vriksászana (kézenállás), a pincsha majúrászana (alkartámasz) és a viparita karani (lábak a falon). Mindegyiket érdemes napi szinten gyakorloni. Ha nincs időd arra, hogy részt vegyél egy több órás ászanaórán, amely tartalmazza a Jivamukti Yoga órák 14 pontját, akkor legalább végezz fordított testhelyzeteket - különösen a sírsászanát és aszálamba szarvángászanát - mindegyikben legalább öt percet eltöltve. Ha még erre sincs időd, akkor a legkevesebb az, hogy az adhómukha vriskászanát 25 légzésig tartod, ha szükséges, akkor akár a fal mellett. A lényeg az, hogy ne teljen el nap fordított testhelyzetek nélkül. Ez alól kivételt képeznek a hölgyeknél a menstruáció napjai, amikor ezek a testhelyzetek megzavarhatják az apánalefelé irányuló mozgását. A sírsászanát az ászanák királyának is nevezik, ezért ezt tartják a legfontosabb ászanának. Mindegyik ászana hatással van egy adott csakrára, a fejenállás a szahaszrára (korona) csakrát stimulálja. A csakrákoz tartozó karmikus kapcsolat az Istenhez fűződő viszonyunk. A tudat kémiai minőségű, a sírsászana pedig az agyalapi- és a tomozmirigyet stimulálja az agyban, amelyek olyan hormonokat bocsátanak ki, amelyek a tudat kiterjesztését segítik, ezáltal lehetőséget nyújtanak arra, hogy elengedjük az anyagi, evilági problémáinkat, és kinyíljunk a kozmikus tudat felé. A fordított testhelyzetek tehát kinyitják a Mennyország kapuját.

Fizikai szinten

• "A jóga-fejenállás a legteljesebb fordított testhelyzetű ászana. A fordított nehézségi erő elsősorban a fejet éri, és nem a nyakat, mint gyertyaállásban. A vér súlya így leginkább a fejben, illetve a központi idegrendszerben érezteti hatását." A Shirshasana esetében a fő hangsúly az agyon van a többi fordított testhelyzethez képest. Az agy vér- és pránaellátását élénkíti. Az agy szervezetünk irányító központja, ezért nagyon fontos tökéletes működésének fenntartása.
• "Az ászanák közül a Shirshasana az a gyakorlat, mely gyermekkorban az agy tökéletes fejlődését, felnőtt korban pedig egészségben való megőrzését és jó karban tartását célozza."
• Az agy, a gerincvelő és a szimpatikus idegrendszer tápanyagokban gazdag, megnövelt vérellátásban részesül.
• Az agyban lévő hipofízis és tobozmirigy megfelelő működésén múlik testünk növekedése, egészsége és életereje, így ezen működésekre is kedvezően hat.
• "Mind az ardha-Shirshasana, mind pedig a teljes jóga fejenállás gyors hatású. Bárki kipróbálhatja, hogyha fáradt az idegrendszere - pl. tanulás közben - néhány perces fejenállás teljesen kitisztítja az agyat. Persze a tisztultság nem tart sokáig, legfeljebb 5-10 percig, tehát az alaposabb kimerültség nem küszöbölhető ki néhány perces agy-vérbőséggel, de jó hatása szembetűnő."
• Az agy gazdag tápanyag ellátásának következtében a test valamennyi funkciója erősödik, fokozódik. Az idegek, szemek, fülek, az orr és a torok állapota javul.
• A fejenállás az egyenes és fordított testhelyzetnél fogva nagymértékben pihenteti a szívet és a keringési rendszert. A szívnek csak annyi energiára van szüksége, hogy a vért a lábakba pumpálja. A gravitáció segíti a vénás vért visszajuttatni a szívhez, így a szív vérárama fokozódik.
• Ugyanakkor az aortában lévő baroreceptorok és az arteria carotis (nyaki verőér - az agyba vezető legnagyobb érpár egyike, amely a nyakban fut) is stimulálva van, melynek eredményeként a központi idegrendszerben fokozódik a paraszimpatikus kiáramlás, ezáltal pedig időszakosan csökken a szívritmus és a vérnyomás.
• Javítja a vér hemoglobin tartalmát.
• "A hasi szervek súlya a rekeszizmot mély kilégzésre készteti, és ez nagyobb mennyiségű szén-dioxidot, méreganyagot és baktériumot távolít el a tüdőből."
• Ajánlott asztma, szénanátha kezelésére a fokozott mellkasi vérkeringés miatt.
• A tüdő sokkal ellenállóbbá válik az időjárás változásaival szemben.
• Melegen tartja a testet.
• Revitalizálja a belső elválasztású mirigyeket: agyalapi mirigyet, pajzsmirigyet, mellékpajzsmirigyet, tobozmirigyet és a csecsemőmirigyet, ezáltal kedvezően befolyásolja a szervezet hormonháztartását, és megfiatalítja az egész szervezetet.
• A test nehézkedésében bekövetkező változás a hasi szervekre is kedvezően hat. Megváltozik azok kötőszöveti felfüggesztése, valamint bő vérfürdőben van részük, ezáltal működésük javul, pl.: hasnyálmirigy (enzimek termelése, különösen fontos az inzulintermelés), máj (méregtelenítés), lép (a vér tisztítása), gyomor (emésztés), vese (kiválasztás).
• A fejenállás kiváló gyógyszere a vesegörcsnek.
• A belek mozgása szabadabbá válik, ezért megszűnik a makacs székrekedés, ennek következtében fokozódik a méregtelenítés, energikusabb lesz a test.
• A fejenállás leküzdi a gyomorsüllyedést, serkenti az emésztést.
• Javallt menstruáció problémáinak kezelésére és a menopauza zavarainak megelőzésére.
• A mozgásszervrendszer fordított terhelést kap, ennek hatására javulnak a gerincoszlop egysíkú testtartásból adódó betegségek.
• Erősíti a gerinc melletti izmokat, és javítja a testtartást, ahogy a gerinc rendeződik. A póz kitartása közben fontos összhangba hozni a gravitáció erejének irányát a gerincoszlop anatómiai tengelyével úgy, hogy a test súlya a vállakra kerül, és egyenletesen oszlik el a csigolyák közötti discusok (porckorongok) és a csigolyatestek között.
• Az ágyéki, valamint keresztcsonttájéki területek felszabadulnak szokásos terhük alól.
• Fejleszti az egyensúlyérzéket, mivel egyensúlyozó ászana is. Ezáltal fejleszti a kisagyat, az agyközpontot, mely a test mozgásának koordinációját irányítja. "Az egyensúlyozó ászanák a tudattalan mozdulatokat lecsillapítva fizikai egyensúlyhoz vezetnek. Amint a mozgó test egyensúlyba kerül, mindinkább szabaddá válik, hogy önmaga megtartásában és a mozgásban más erőkre is támaszkodjon, mint például a gravitáció. Ezáltal saját energiáját megőrzi, és a mozgás kecsessé, könnyeddé válik."
• Akik visszértágulatban szenvednek, megkönnyebbülnek, mivel a pangó vér kiürül a végtagjaikból.
• Aranyér problémák kezelésében is hatásos, mert az erek falai ruganyossá válnak, és elveszítik a hajlamukat a megpattanásra.
• A nők kedvelt gyakorlata, mert nagyban késlelteti, illetve megszünteti az arcbőr ráncosodását. A "kozmetikai szerek egy része minden eszközt megragad, hogy az arcbőrön vérbőséget, jobb vérellátást hozzon létre. Ugyanezt érjük el (és mennyivel olcsóbban!) a fordított testhelyzettel is. A jóga a fordított testhelyzetű gyakorlatokat az arcbőr fiatalon tartására is ajánlja."

Mentális szinten

• Az egyensúly gyakorlatok a fizikai egyensúly javításán túl a mentális egyensúly kialakulásához is vezetnek: kiegyensúlyozottabb tudat és érettebb életszemlélet lesz jellemző a gyakorlóra. "A stabil végrehajtásukhoz szükséges összpontosítás fejleszti a koncentrációt és az egyensúlyt érzelmi, mentális és lelki síkon. Ezek az ászanák különösen az idegrendszer kiegyensúlyozására, a stressz és a szorongás megszüntetésére alkalmazhatók."
• Az elme nyugodttá válik, megerősödik az érzelmek felett gyakorolt kontroll, nő az önbizalom és az empátia képessége.
• Oldja a szorongást és egyéb pszichológiai zavarokat a fordított testhelyzeti és az egyensúlyozó jellege miatt is.
• "Az agy hiányos táplálása okozza a legtöbb ideges tünetet, melynek átka alatt nyög a civilizált világ. Eleinte csak fáradékonyság, később a memória megromlása, ideges fej- és kézremegés, érzékszervek (szem, fül) eltompulása, egyensúlyi és vazomotorikus zavarok, neuraszténia, hisztéria, melankólia, depresszió, tér-, tömeg- és más iszonyok és ezerféle egyéb beteges állapot jelentkezik, melyeknek okozója mind az agy elhanyagolt állapota." Rendszeres gyakorlása - a fordított testhelyzetből adódóan - gondoskodik az agysejtek oxigéndús vérrel való átmosásáról, mely felfrissíti azokat. Ennek hatására a gondolkodási folyamatok javulnak, a gondolatok kitisztulnak.
• Az emlékező és az értelmi/intellektuális befogadóképesség erősödik.
• Erősödik a koncentráló képesség. A fejenállás különösen hasznos azoknak az embereknek, akiknek nagy szükségük van munkájuk során az erős koncentrációra. Sok alvászavarban, energiahiányban, emlékezetkiesésben szenvedő embernek segített már ez az ászana.

Energetikai (pránikus) szinten

• Erőteljesen aktiválja a Szahaszrára (korona) csakrát, ezért minden ászana legkiválóbbikának tartják.
• A megalapozottság, megállapodottság egy magasabb szintje fog megnyilvánulni.
• A fejenállás hozzásegít ahhoz, hogy a megtermékenyítés energiája átalakuljon spirituális energiává, amely az agyban raktározódik. "Nagy segítséget jelentenek a pubertáskorban lévő fiataloknak és azoknak, akik önmegtartóztató életet akarnak folytatni. Az itt leírt ászanák a nem kívánt vérbőséget elvezetik a nemi szervekből. A vér így jótékonyan szétoszlik a mellkasba, illetve nyaki szervekbe, és nem ébreszt erotikus gondolatokat és vágyakat. A gyakori éjszakai megömlést teljesen megszünteti, ha lefekvés előtt gyakorolják. Az éjszakát a kamaszok úgy alusszák végig, hogy a fölösleges vérbőség a nem kívánt testrészből a fej felé terelődik, és így elmebeli képességük növekszik."

Forrás:

Nikodemus Katalin 2012: A fordított testhelyzetű ászanák élettani hatásai című szakdolgozata.